första veckan hemma.

Hej igen!

Nu har det gått en vecka sen jag kom hem från Sthlm och arbetet där. Jag kan verkligen inte förstå att det bara har gått en vecka. Man kommer så snabbt in i vardagen igen och nu känns det som att smörgåsvagnen på Plattan inte tillhör den senaste månaden över huvud taget. Det är väldigt tråkigt att det är så, samtidigt kan man enkelt friska upp minnet genom att läsa här på bloggen eller genom att skumma igenom sin dagbok. Och det är ju bra.

Den första veckan hemma har varit tuff på många sätt. Jag har haft väldigt mycket skolarbete att ta igen, och jag har forfarande mycket kvar att ta igen, men det är roligt att komma tillbaka till klassen och att kunna uppskatta det man har här hemma. Fast helst skulle jag nog vilja ha en veckas ledigt för att kunna smälta och bearbeta de intryck och känslor som dykt upp. Men man kan ju inte få allt här i världen. =)



Ciao Kakan

Söndag

Hej!

Nu är jag hemma igen. Känn på den meningen. Hemma igen.

Sista dagen i Kyrkan var en av de bästa. Fick flera väldigt starka samtal. På Plattan blev det ett och annat sorgligt avsked, men jag har lovat att skriva. Hur nu det ska gå. Sen dröjde jag och Elin kvar i kyrkan så länge vi kunde. Det var liksom svårt att slita sig.
Men sen bar det av till Idol ute i Fihamnen, det var skoj men väldigt litet faktiskt. Man blir lite lurad att tro att det ska vara hur stort som helst. Men riktigt, riktigt illa att Christoffer åkte ut, han var ju lätt den bästa i gänget trots att han inte gjorde sitt bästa framträdande i fredags. Så, nu har jag kommenterat det också. =) 
På väg hem till Uppsala på natten stötte jag ihop med några vänner från Plattan, ute på stan. Det var ett av det bästa mötet på hela veckan faktiskt. Vi hade så roligt och det var skoj att träffas utanför kyrkans ramar. De killarna är verkligen riktiga vänner och sköna lirare. Kommer sakna deras pliriga skämt och skratt.
Samtidigt blev skillnaderna så väldigt starka och tydliga efter det mötet. Vi skildes åt och gick två helt olika vardagar till mötes. 


Resan hem gick bra och imorgon är det plugget som väntar. 
 Ska bli så härligt att träffa vännerna igen, har verkligen saknat er enormt! Och tack för alla roliga kommentarer och mess. =)

Åk till Sthlm och häng på Sergels torg. Det är vad jag rekomenderar efter de här två veckorna.

Kramar Karin

Torsdag nr 2

Tjena!!

Idag tänkte jag mest visa er lite bilder. Den här torsdagen har varit ganska lik den förra. Vi har haft Tea-afternoon för kvinnor men den här gången lyckades jag inte få någon intervju. Jag träffade en kille idag som gärna ville hjälpa mig. Men han hann inte riktigt så det blev inget av med det. Det känns tråkigt men han sa att jag kunde maila honom, så kanske att han kan hjälpa mig ändå.



Här är lite smått och gått från den dagliga smörgåsförberedningen och från utdelningen som sker på Plattan klockan ett varje dag. Det blir alltid en riktigt härlig stund.







De här bilderna är från tisdagen då vi har brunch i det som kallas Lillkyrkan. Vi får man från två hotel, men på de här bilderna har den bara precis kommit så allt är inte framdukat.





Idag har Elin även fått en snygg tatuering på benet och vi har lagat smarrig mat till Marta och Anton som tack för att vi fått bo hos dem. Det blev succé, helt klart!
Fotot på Elin i tågfönstret blev ganska snyggt, eller vad tycker ni?





Annar känns det fruktansvärt tråkig att lämna kyrkan imorgon. Jag vet att jag kommer att komma tillbaka hit. De här två veckorna har gett mig väldigt mycket och kyrkans arbete har fått visa mig många nya saker. Helst skulle jag vilja stanna här någon månad till. Under de här två veckorna har jag bara kunnat nosa på hur det är att vara hemlös. Jag har bara precis få se och känna en liten del av hur situationen ser ut för hemlösa personer i Stockholm, hösten 2007. För att verkligen besvara frågan jag kom hit för att besvara kräver så mycket mer än två veckor i Klara kyrka. Samtidigt är jag så otroligt tacksam för att jag har fått vara med här och se lite. Att få hjälpa till så mycket har också varit väldigt roligt. Det jag kommer minnas mest är de människor som jag har fått träffa och snacka med på dagarna. Både de man träffat på Plattan och de som jobbar i Kyrkan. 08:or är ju ganska hyggliga ändå. =)


Ciao!













Brnuch för andra gången !



Heej!!

Idag har varit en "vanlig tisdag" med brunchen för hemlösa. Jag och Elin hjälpte till med den, den här veckan också. Idag kom den fler besökare än sist och det var skoj. Det blev fullt upp och mycket att göra. Med mycket folk menar jag ingefär 25 besökare i en liten lokal. Men det fungerar bra tycker jag. I Klara vet man hur man utnyttjar yta på bästa sätt.. =) Jag och Elin tog en del kort när vi dukat färdigt men vi fick tyvärr inte med oss kameran ner till datorsalen ikväll så de kommer upp senare, förhoppningsvis. Vi ska även försöka ta lite bilder på Plattan så att ni kan få en liten uppfattning om hur det fungerar och ser ut när vi är där.

Annars känner jag att det är samma problem som förra veckan. Det är svårt att få de samtal man hade hoppats på och det blir mer att man hjälper till så mycket man kan och pratar mycket om allt annat än just hemlöshet. Men allt detta är också väldigt viktigt och har verkligen gett mig mycket. Jag har även funderat på vad jag skulle kunna göra åt detta. Kanske skulle man kunna få ett samtal med någon av de personer som säjler Situation Sthlm. De har säkert mycket att berätta om. Jag får helt enkelt se hur dagarna utvecklas.


Vi fick förresten snö i helgen också. Men den är som tur är borta igen. Vinter vill vi inte ha redan. Jag hoppas att det fortfarande är solsken och värme i Skåne!! =)

ha det gott!!
Kramar

Måndag v.2


Tja!

Nu är det måndag igen och jag har verkligen haft en riktigt skön helg. Den blev inte riktigt som jag tänkt mig, men den var bra ändå. I lördags var det meningen att vi skulle få pluggat en hel del, men ist'llet blev det att vi somnade över böckerna och gick sedan 3km till ica för att handla hur mycket mat som helst. Sen gick vi hem med all mat i ryggsäckar. Det kallas jag friskt! Lördagkväll avslutades med en härlig pysslekväll.
Efter kyrkan på söndag var det uppsala stad som gällde. Jag och Elin shoppade lite och Anton och Marta visade oss runt lite. Vi var inne i den helt sjukt stora Domkyrkan. Den är verkligen helt enorm.  




Sömnen behövde jag iallafall väldigt mycket. Idag kunde man åka till Klara lite piggare och vi har haft en go dag. Detta har nog varit vår längsta dag i kyrkan. Vi kom till klockan åtta och stack nog inte därifrån förrens vid fem.

På plattan var det väldigt kallt idag. När det blåser är det inget vidare att stå där. Det blir liksom drag där under och riktigt ruggit. Jag snackade med en kille som inte alls tyckte att det var kallt. Jag förmodar att han var ganska härdad. Han sa att det var inte förrens det var nere vid minus 25 som vi skulle börja snacka kyla. OJOJOJ. Det är helt ofattbart när man själv tänker på hur mycket man fryser efter bara en och en halv timme där. Idag snackade jag också med några ungdomar för första gången. Det var riktigt skoj. Men det blev inte så mycket. De är antingen väldigt ytliga och skämtsamma eller väldigt reserverade.



På bilderna här ovanför finns från vänster: Jean-Pedro, härlig kille som hjälper till frivilligt, Elin, som önskar hon kunde spela gitarr, volontär-Joel, Dawod, den härligaste människa jag träffat, även kallas Saddam av folket på Plattan. (hihi) Sen ser ni hur det ser ut när vi varje morgon sitter och brer mackor som vi senare serverar på Plattan.

Har verkligen upptäckt så många underbara människor under veckan i Klara. Detta kommer jag säker säga flera gånger om men vissa går bara inte att hylla tillräckligt.



Hoppas ni har det gott hemma i skåne. Här blir vi förresten anklagade för att vara både danskar och prata konstigt. =)

feta kramar Karin

Torsdag

Gokväll Vänner!

När man sätter sig här i datorsalen och ska skriva är det alltid ganska sent. Man känner sig trött och just nu är jag inte så peppad till att skriva. Men jag har haft en go dag och jag ska försöka berätta om den.
Idag tog vi oss sovmorgon efter att ha haft en lång kväll i stan igår. Efter kyrkan igår träffade vi några vänner som också visade oss runt lite på stan. Det var skoj att se sig om lite. Annars rör vi oss mest på den väldigt begränsade ytan mellan Plattan, Klara och centralen. Ni som känner till området vet att det inte handlar om några långa sträckor. =)
(klicka på bilderna för större)

Idag kom vi utvilade till kyrkan och satt först i kyrkans Café och snackade lite. Senare gick vi för att förbereda det som kallas Tea-afternoon för kvinnor. Detta hade Marie peppat oss för och inför denna stunden hoppades jag kunna få bra samtal och kontakter. Dessa förväntningar spolades ganska snabbt när folket började dyka upp. Jag tappade modet igen. Idag var där väldigt många praktikanter och man undrade var folket som behövde socialt umgänge fanns. För att ändå göra det bästa av det hela satte jag mig vid ett bord och började dösnacka lite med en kvinna i 40 årsåldern. Efter ett tag frågade hon lite mer ingående vad jag gjorde här och jag berättade för henne om mitt projektarbete. Jag berättade för henne om vilka problem jag hade stött på och hur svårt jag tyckte det var att hitta personer att intervjua. Och här hade vi henne. Hon sa till mig att hon själv varit hemlös i tio år i Sthlm och att hon gärna hjälpte mig. Vi gick iväg till Cafét och satte oss där för att prata. Efter ca. 40 minuter behövde hon gå och vi hade verkligen fått ett otroligt härligt samtal. Hon hade mycket att berätta och många erfarenheter. Nu har hon varit ren i fyra år och hon gav mig även adresser till bra hemsidor hon tyckte att jag skulle besöka.

Detta var en stor lättnad för mig. Jag har vekrligen haft en rolig dag. Ikväll har jag, Elin, min syster och hennes man varit på Stadteatern i Uppsala och sett Filippa Bark och döden. Den var helt otroligt bra. Jag tycker verkligen Filippa är så bra. Teatern var både väldigt roligt och väldigt djup. Den bästa jag vara på på långe. Iofs. har jag inte varit på teater på väldigt länge men iallafall.  =)



Imorgon är det plattan och ungdomsträff på kvällen som gäller. Sen blir det att försöka hålla helg.

Kram 

RSS 2.0