Santa Domingo

Tänkte att jag måste berätta om och visa vår gata och de härliga gatuförsäljarna som väcker mig varje morgon. Mellan klockan sju och åtta varje morgon är det en kvinna som går på gatan och skriker med gäll röst "sooooooyaaaaa" med jämna mellanrum. Hon går alltså gata upp och gata ner och säljer soja. Lite senare kommer en annan kille och skriker "palta,palta,palta..". Han har en korg med avocado på sin cykel som han vill sälja. Palta är avocado på spanska, så kan du det också. Mycket användbart. =) Ibland har de också megafon och skriker ut sitt budskap med extremt monoton röst.
Jag är helt imponerad av soja-kvinnan. Hon använder inte megafon men hennes röst är helt enorm. Den måste höras låångt.




Har tjuvfotat några från taket. Det är inte alltid så att de säljer något heller. Ibland går de och samlar in saker. En kille brukar gå och skrika att han köper eller tar emot järnskrot. Sen vet jag inte om han säljer det vidare eller om han använder det till något speciellt.

Igår var det en man som dog i en av familjerna på gatan. Det var vid fyratiden på eftermiddagen. Hela kvällen igår och hela dagen idag har det varit mycket folk utanför och i huset. Det är tydligen så att de flesta grannar och vänner sluter upp direkt och visar sitt medlidande. Och jag tror att det inte bara är nära vänner och släkt utan att man går dit även om man inte kände mannen så väl bara för att visa sitt stöd. Det tycker jag är väldigt fint. Erik berättade också att många blir väldigt förvånade när de hör att vi i Sverige kan vänta så länge med begravningen. Den här mannen kommer antagligen begravas idag, dagen efter sin död.
Idag hade de också smällt upp ett ganska stort tält rakt över hela gatan.(se bild nedan.) Som svensk blir jag ganska förvånad och går bara och väntar på att polisen ska komma och ge böter.
"Såhär får man inte göra!" (läses med bred hipphipp-skånska.)

Gatan där jag bor; Santa Domingo




Och familjen Anderssons fina hus där jag bor



(Inlägget skrevs 27/3-10)

Havet

Idag har jag badat i Stilla havet. På wikipedia stod det att det upptar 32% av jordens totala yta. Om siffran stämmer eller inte vet jag inte men mäktigt är det iaf.



I morse åkte jag och Maggan ut till Santa Rosa, som är en liten by/samhälle utanför Chiclayo. Det tog ungefär 20 minuter med combi (minibuss) att ta sig ut dit. Därifrån gick vi längs vattenbrynet någon timme (vet inte exakt) till ett större ställe som heter Pimentel. Där fikade vi lite och tog ett riktigt härligt dopp. Jag tyckte det var fantastiskt och njöt verkligen av havet. 



Längs vägen såg vi stora fiskebåtar, små vassbåtar som används av en person till mindre fiske, och fiskare som satt på stranden och rensade sin fisk. Mycket rocka.
Annars var vi ganska ensamma på stranden. För peruanerna är det höst och kallt nu och alltså ingen badsäsong. Men för oss var det toppen. =)



Har även gjort våfflor med Lovisa idag. Helt klart succé.

(ps. Det går alltid att klicka på bilderna för att få de lite större. )

Ny svenskskola

I söndags var jag och Maggan och hyrde ett nytt rum till svensk-skolan. Som det har varit nu har svensk-skolan varit i det som heter missionens hus och i det huset ska Elin och Mattias bo när de kommer till Chiclayo om en knapp månad. Därför är det förberedelser för det som gäller just nu. Det ska röjas, tömmas, målas och fixas lite där innan Elin och Mattias och Joel flyttar in.

Idag började vi med att bära ut de möbler, böcker och saker som behövdes till skolan. Maggan gick ut på gatan och raggade upp en cykeltaxi som kom, och i den fick det sen plats tre bord, tre stolar, en soffa, en fläkt och många låder med småplock. Synd att jag inte hade kameran med, för då hade ni fått se berget av saker som mannen sen drog till gatan bredvid där den nya lokalen finns. Helt galet smidigt faktiskt. Här behövdes inget hyrsläp från Statoil inte. För den här tjänsten tog mannen 6 soles, vilket motsvarar ca. 15 svenska kronor. Maggan tyckte det var aningen dyrt och jag var chockad. Vilken toppenkille asså! =)
Efter det fortsatte Tina och Maggan att röja i huset och jag började packa upp och ställa iordning i den nya svenskskolan. (Erik fick gå hem för han har blivit förkyld och har ont i halsen, pobrecito.) När jag var färdig var jag riktigt nöjd och trivs redan grymt bra med den nya lokalen.

Ikväll kommer tre tjejer från Las Brisas kyrkan för att spela lite spel och umgås. Hoppas på en go kväll och på att spanskan funkar emellanåt iaf. =)

De tre muskutörerna tittar på Laura (Lilla huset på prärien)
och äter klubba, gott!



Underbara Roxette

Idag har jag hört roxette på bussen, väntat 45 minuter på en dagens och tagit fel buss hem.

Är så underbart när man sätter sig på bussen och hör "She's got the look" med Roxette spelas. Har faktiskt hänt en gång tidigare men det var precis lika underbart den här gången! =)


Idag får det bli en bild på Skalman,
familjen Anderssons husdjur.
Skön kille.

födelsedagsblommor


Magnus och Maria, såhär ser blommorna ut som ni köpte till Erik i födelsedagspresent =)

Bilder: För er som vill ha fler bilder så finns det nu ett album på facebook som ni gärna får ta en titt på. Här på bloggen går det nämligen bara att ladda upp
en bild åt gången och det tar väldigt lång tid, så därför kommer de flesta
bilder att hamna på fb istället.

Veckan som varit

Då var det redan helg och lördag. Härligt!

Den här veckan har svenskskolan med Lovisa och Ester kört igång.
Lovisa har lektion två dagar i veckan, tisdag och torsdag. Och Ester en,
på onsdagar. Det har funkat bra (tror jag...), trots att jag är helt grön
som lärare och inte har någon erfarenhet av det. Maggan har hjälpt mig
med att hitta lämpligt material och lektion.se har blivit min
bästa vän.

Detta är Esters bänk i vårt fina klassrum som ligger
två gator bort i missionens hus. 




Har även varit i San Antonio på förskolan där jag ska hjälpa till
tre dagar i veckan. San Antonio är en lite by utanför Chiclayo
dit det tar ca. 40 minuter att åka med minibuss och mototaxi
(bara resan dit är ganska spännande, än så länge iaf.).
Måndag, onsdag och fredag är det tänkt att
jag ska vara där. Föskolan har ca. 25 barn mellan två och fem
år, en lärare och en hjälplärare. Plus mig nu de här månaderna.
Det är väldigt kul att vara där samtidigt som man känner sig
ganska begränsad av att man inte pratar bättre spanska.
Och ibland blir man så frustrerad av det, men för det mesta
går det väldigt bra. Man gör det man kan och ser och uppmärk-
sammar barnen.

Igårkväll skulle Maggan hålla i en ungdomssamling ute i Cerropon,
som är en helt nystartad församling en kvarts promenad från Las
Brisas där vi bor. Dit hängde jag med. Det kom ca 10 ungdomar.
Maggan pratade en stund och sen lekte vi tillsammans. Det var
grymt skoj. Alla var pigga och goa. =)
Jag fick träna på siffrorna på spanska när de frågade ut mig om
åldern på alla mina syskon (jag har sex syskon) och på mina föräldrar.
Och jag som knappt kan åldern på mina syskon på svenska :P

Idag gjorde Maggan supergod lasagne till middag och bakade ännu
godare bullar till fika=lyckad dag!
Och nu ikväll ska vi till Cerropon för familjesamling.



Nya favoritmotivet =)

Harlig mandag!

Mandagar ar Erik och Maggans lediga dag. Sa idag har varit en skon och go dag.
I morse akte jag, Erik och Maggan in till stan for att veckohandla och for att ta
en fika pa Starbucks. Underbara Starbucks! Det var riktigt fint =)

Efter det hamtades barnen pa skolan och vi akte tillsammans till Jockeyklubb dar
familjen Andersson ofta tillbringar sina mandagseftermiddagar. Jockeyklubben
ar ett stalle med pooler, frontonplank, fotbollsplan, restaurang m.m. Var harligt
att bada, simma, sola, ata gott och lasa.

Tre goa busar =)

tre busar pa jockeyklubb



Dagen avslutades med en runda Bonanza vilket inte var alls tokigt
trots att Maggan vann over (agde sonder) mej och Erik! =)

Första dagarna i Chiclayo

Förlåt att det har gått så lång tid sedan jag senast skrev här. Som ni säkert förstår har det hänt mycket här för min del.
Förra helgen, torsdag till söndag, var jag, Elin, Mattias och Joel på utflykt till Juliaca och Puno som ligger ca. sex timmars bussresa från Arequipa. Puno är en stad som ligger precis vid Titicacasjön så på lördagen blev det en tur ut på vassöarna som finns där. Det var en väldigt speciel och annorlunda upplevelse och hela trippen var kanonbra, tyckte jag. Jag hade mycket trevligt. Kanske att jag kan lägga upp lite bilder från det någon dag. =)
På måndagen sen var det avsked på språkinstitutet och i min familj på förmiddagen. Vid tvåtiden gick sen mitt flyg till Lima och senare på kvällen kom jag fram till Chiclayo där Maggan hämtade mig på flygplatsen. Väl här har jag blivit rejält förkyld. Känns lite segt när man helst vill ha ork och energi att lära känna allt nytt här, men är redan lite piggare =) Känns väldigt skönt att äntligen vara här samtidigt som det är lite blandade känslor. Precis när man lärt sig hitta lite i Arequipa, fått in rutiner och lärt känna några lite där, bryter man upp och börjar om med samma process här. Men tror och hoppas på en go tid här. Familjen Andersson verkar ju vara riktigt hyggliga =)